Gepersonaliseerde voeding

Paper Nyenrode

Breukelen

8 oktober 2018

Voeding als medicijn

Jaren hebben we geleefd in welvaart en alle nieuwe soorten voeding die ons aangeboden werd hebben we enthousiast omarmt. Hierbij werd niet gekeken naar de herkomst, de voedingswaarde of wat het deed met onze gezondheid of het milieu. De gevolgen zijn groot; ongeveer de helft van de volwassenen heeft matig of ernstig overgewicht, de ziektekosten rijzen de pan uit en de CO2 uitstoot wil maar niet dalen.

De oplossing lijkt simpel; laten we nu allemaal eens een beetje bewuster gaan eten. Dit hoeft dus niet ingewikkeld en duur te zijn. Het komt neer op meer groenten (dus minder vlees) en vooral meer vers (dus minder bewerkte voedingsmiddelen). Bewerkte voedingsmiddelen (hamburgers, pizza’s, magnetronmaaltijden, maar ook toetjes, chocoladepasta, sauzen en frisdranken) staan vaak stijf van de toevoegingen zoals zout en suiker. Ook het hoge volume aan koolhydraten wordt in ons lichaam snel omgezet met heftige schommelingen in bloedsuikerwaarden en gewichtstoename en vermoeidheid tot gevolg.

Voor de module ‘Sustainability in Food’ van de MBA specialisatie ‘Food & Innovation’ bij Nyenrode heb ik een paper geschreven over gepersonaliseerde voeding. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als we beter geïnformeerd zijn over wat de effecten van voeding zijn op onze persoonlijke gezondheid, we beter gemotiveerd zouden zijn om ons voedingspatroon aan te passen. Hiernaast is het al bewezen dat het aanpassen van het voedingspatroon ervoor kan zorgen dat er onder andere minder medicijnen voorgeschreven kunnen worden. Maar voeding kan niet alleen dienen als medicijn, het kan zelfs voorkomen dat er ziektes ontstaan zoals obesitas, diabetes type-2 en hart- en vaatziekten.

In Amerika bestaan er al verschillende bedrijven die op basis van DNA een voedingsadvies uitbrengen. In Nederland zijn enkele soortgelijke bedrijven in ontwikkeling. Door TNO en Wageningen UR worden al diverse studies gedaan. En ook verschillende grote en kleine bedrijven pakken de handschoen op om gezonde voeding te promoten. Per 1 januari komt gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) in het basispakket. Artsen kunnen vervolgens patiënten doorsturen om begeleid te worden op weg naar vitaliteit.

Langzaam droom ik al van een wereld waarbij ‘voeding en gezondheid’ wordt toegevoegd als verplicht vak in het onderwijs. En dan niet alleen op lagere scholen met bijbehorende schooltuin, maar ook op de Uni’s waar de artsen worden opgeleid. Wat zou het mooi zijn dat we leren hoe we makkelijk weerstand kunnen bieden aan alle fastfoodketens en Unilevers van deze wereld. En het zou helemaal fantastisch zijn als appels goedkoper worden dan Liga’s en chips, en gezonde maaltijden goedkoper en lekkerder zijn dan al het bewerkte spul. Het zou zo fijn zijn als de gezonde keus zo veel makkelijk wordt waardoor we er bijna niet meer over na hoeven te denken. En dat we hierbij geholpen worden door technologie. Dat mijn telefoon aangeeft waar mijn lichaam behoefte aan heeft, doordat de data over mijn DNA, bloedwaarde en wat ik die ochtend gegeten heb gekoppeld zijn. Ik zie zo veel kansen voor het bedrijfsleven om hierop in te spelen. Bel me gerust!

Hierbij nog een overzicht van interessante personen waar ik mee gesproken heb en die net als ik potentie zien in voeding als medicijn: