Voedselapotheek @DDW


Dutch Design Week

Eindhoven

12, 23 en 24 oktober 2019

Kunnen we ons gezond eten?

Dit is blijkbaar lastiger dan gedacht. Welvaartsziekten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60% van alle sterfgevallen in Nederland. Hierbij gaat het om kanker, diabetes 2, hart- en vaatziekten en overgewicht (obesitas). Jaarlijks sterven er ongeveer 140.000 Nederlanders en bijna twee derde komt te overlijden als gevolg van welvaartsziekten. De ziektekosten die hiermee gepaard gaan zijn enorm. Waarom horen we hier zo weinig over? En waarom wordt er zo weinig gedaan om dit te voorkomen?

Ons huidige farmaceutische systeem werkte prima toen de grootste ziektelast het gevolg was van infectieziekten; tbc, kinkhoest, soa’s. In deze tijd volstaat het huidige systeem niet meer. Het potentieel van leefstijlgeneeskunde is tegenwoordig veel groter dan het huidige protocol van het voorschrijven van pillen. Neem bijvoorbeeld het initiatief ‘Keer-diabetes-om’. Bijna 90% van de deelnemers met diabetes type 2 is geheel of gedeeltelijk van de medicijnen af door het aanpassen van het voedingspatroon en leefstijl. Bijna 40% kan na een jaar nog steeds zonder medicatie. Een aanzienlijk deel van de vergevorderde patiënten kan zelfs van de insuline af. Dat resultaat heeft geen enkel modern medicijn ooit getoond.

De Voedselapotheek wil verandering in gang zetten. Naar een toekomst waarin voeding ons gezond houdt en beter maakt. Naomi Jansen, oprichtster Voedselapotheek , benaderde mij om samen een event te organiseren tijdens de Dutch Design Week. Dit leek mij een uitgelezen kans om bij te dragen aan een gezonde toekomst. Het is super interessant om samen te werken met jonge ontwerpers die anders naar bestaande systemen kijken. De DDW is een perfect moment om gasten uit te nodigen om kennis te maken met design thinking. Te vaak wordt er nog gedacht dat ‘design’ alleen gaat om mooie dingen maken die alleen betaalbaar zijn voor de happy few, of ontwerpen die zo vaag zijn dat alleen de allerhipsten onder ons de essentie begrijpen. Maar de DDW is zo veel meer. Het gaat vooral om het anders kijken naar de toekomst, het schetsen van vergezichten en dan door middel van ‘backcasting’ terugkijken naar het nu.

We bedachten drie ochtenden rondom het thema ‘voeding & gezondheid’. Iedere dag nodigden we een specifieke doelgroep uit; de zorg, spelers in het voedsellandschap en als laatste overheid en onderwijs. Iedere dag hebben we de gasten uit hun dagelijkse routine gehaald door ze heel vroeg in de ochtend wakker te laten worden op het dak van een historisch pand in Eindhoven. Vervolgens boden we een ontbijt waarbij het alleen maar mogelijk was om een gezonde keuze te maken. Wat zou het toch heerlijk zijn als dit de standaard zou worden. Geen verleiding, geen nudging, geen schuldgevoel, gewoon gezonde verse gerechten die nog lekker zijn ook. Het was een feestje!

Vol energie zijn we aan tafel gegaan voor een creatieve sessie. Door middel van design thinking methodes werkten we toe naar nieuwe samenwerkingen en oplossingen voor een persoonlijk dilemma of vraagstuk. We maakten gebruik van elkaars kennis en ervaring door te reageren op elkaar. Door de ideeën te categoriseren maakten we een onderscheid tussen de ideeën die vandaag al te realiseren zijn en de innovaties op de lange termijn. De belangrijkste vraag om tot succes te komen is: Wat kan jij vandaag al veranderen om op lange termijn jouw doel te bereiken? We sloten de sessie af met een inspiratietour over de DDW waarbij we een aantal mooie voorbeelden hebben gezien waarop design kan bijdragen aan een andere kijk op de thema’s voeding en gezondheid.

Een ochtend is natuurlijk te kort om te komen tot concrete plannen. Maar het begin is gemaakt. We hebben onze doelgroep aan het denken gezet en hopelijk in beweging gebracht. Bijna alle gasten gaven aan graag betrokken te willen worden bij een vervolg. Hoe dat eruit zal zien is nog de vraag. Een expositie op DDW2020 met de initiatieven die deze dagen zijn geboren? Wie weet, het zou fantastisch zijn!