Food Future Event 2018

VMT

's-Hertogenbosch

5 april 2018

Radicale ketentransparantie

Radicale ketentransparantie was het thema van het Food Future Event 2018 in Den Bosch. Ruim 300 foodprofessionals waren aanwezig, allemaal specialisten die zich bezighouden met de productie, verwerking, verhandeling en verkoop van voedingsmiddelen. Het ging met name om bewerkte voedingsmiddelen, de grote producenten zoals Nestlé, HAK, PepsiCo en Heinz hadden allemaal een mooie podiumplaats weten te bemachtigen.

Marije Vogelzang mocht openen en deed dat op een hele mooie frisse manier. Haar vaak simplistische kijk op de voedingsmiddelenindustrie zet je vaak aan het denken. Als je er even bij stilstaat valt pas op dat vooral de primaire sector vastzit in economische belangen. Doordat we als consument gewend zijn aan goedkoop vlees, en doordat de retailers elkaar stuk concurreren, heeft de boer die aan het begin van de voedselketen staat weinig keuzevrijheid. Zelfs als hij zich het lot aantrekt van de tien kippen die zijn veroordeeld tot die ene haan. In dit geval werd namelijk de boer besproken die de bevruchte eieren levert, waar vervolgens weer nieuwe leghennen of plofkippen uit ontstaan. Volgens Marije zijn we op een punt gekomen dat niet meer onze economie onze levens ondersteunt, maar dat wij met onze levens de welvarende economie ondersteunen. We zijn een soort slaaf van onze welvaart geworden!

Maar het ging om ketentransparantie vandaag. Ik hoorde mooie verhalen van onder andere HAK. Zij geven openheid door ‘opper-pottenkijker’ Herman den Blijker in te zetten om alles te vertellen over het weckproces. De groenten van HAK worden namelijk geweckt in de pot, en deze conserveringsmethode staat centraal bij HAK. HAK wil overigens helemaal niet geassocieerd worden met het woord ‘groenteconserven’, zij spreken liever over ‘vers verwerkte groenten’! Ze hebben zelfs vijftig pottenkijkers uitgenodigd om het hele proces van oogst tot geweckt in de pot mee te maken en hierover te bloggen. Ook hebben ze op hun site een heel duidelijk verhaal om transparantie te tonen, zie https://www.hak.nl/pottenkijkers/ Allemaal heel leuk natuurlijk, maar de groenten in pot blijven een muffige associatie houden, die geweckte boontjes van mijn moeder vroeger waren ook nooit mijn favoriet. En persoonlijk denk ik dat de doelgroep van de bloggers niet overeenkomt met de kopers van groenten in glazen pot. Een match met de nieuwste bonenproducten van HAK lijkt me hiervoor veel beter geschikt. Lekker bloggen over zakken linzen, kikkererwten en bonenburgers, heerlijke combi toch?

Nestlé geeft openheid door twee zorgvuldig geselecteerde consumenten op missie te sturen naar Ghana om met eigen ogen te zien hoe Nestlé positief bijdraagt aan de productie van cacao. Hier is een professioneel filmpje van gemaakt met veel lachende gezichten en natuurlijk twee hele tevreden consumenten. Doordat het allemaal heel erg bedacht is, is de geloofwaardigheid helaas minimaal. https://www.nestle-chocolade.nl/nestle-cocoa-plan/met-eigen-ogen-zien

Maar Nestlé doet veel meer. Ze hebben het ‘Cocoaplan’ in het leven geroepen waarbij ze niet alleen af willen van slavernij in de productie, maar ook een betere productie, betere arbeidsvoorwaarden en ook nog eens rekening houdend met het milieu. Helaas hebben ze de schijn tegen als grote reus in de chocolade industrie. Tony Chocolony beperkt zich alleen tot slaafvrije chocolade, maar weet veel beter de consumenten te raken.

Toch vraag ik me sterk af hoezeer de ketentransparantie gedreven is vanuit de harten van de multinationals. Uit de Trust barometer van Edelman 2018 is gebleken dat het consumentenvertrouwen in de US nog nooit zo hard is gedaald als afgelopen jaar. In Nederland zijn we overigens een stuk milder, bij ons is het vertrouwen neutraal. Maar feit is dat misstanden steeds vaker op straat komen te liggen. Vooral multinationals zijn zeer kwetsbaar doordat ze vaak mikpunt zijn van kritiek. Dus zij voelen de druk om de banden aan te halen met de consument.

Gedurende de dag werd het me steeds duidelijker dat het inmiddels helemaal geaccepteerd is om aan te geven dat je ‘on your way’ bent naar een betere wereld. Hiermee leid je de aandacht af van wat er misschien eerder niet helemaal lekker is gegaan, want je geeft eerlijk toe; ‘you are not there yet’. En het blijft heerlijk algemeen waardoor er altijd wel een positief resultaat te melden is. Dus voorlopig ben ik ook nog ‘on my way’ en word ik iedere dag een beetje een beter mens!