Extern deskundige

Avans, Small Business & Retail Management

's-Hertogenbosch

27 augustus 2018

Jaren op de teller...!

Na een oriënterend gesprek bij Avans om eens beter kennis te maken met deze organisatie kwam het gesprek uit op een rol als ‘extern deskundige’. Kinkt interessant toch? Maar wat houdt dit nu in? Als extern deskundige lees je de afstudeerverslagen en ben je aanwezig bij de hoorzitting (de verdediging van de scriptie waar vooral de oplossingsrichtingen gepresenteerd worden). Hartstikke leuk om te zien waar studenten zich voor interesseren, wat het niveau is en om meer te weten te komen over de actuele problematieken van bedrijven.

Ik heb me vervolgens aangemeld als extern deskundige voor de studierichting Small Business & Retail Management en drie dikke verslagen ontvangen per post. De onderwerpen verschilden nogal; van e-commerce, tot een strategisch personeelsplan naar een social media plan. Wat me meteen opviel was het grondige onderzoek dat gedaan was. Er was hard gewerkt aan interviews en enquêtes. Ook werden verschillende theoretische modellen uitgediept. Vervolgens waren er conclusies getrokken en vaak meerdere oplossingsrichtingen beschreven. Het goede nieuws is dan ook dat er grondig gewerkt is, de verslagen zagen er goed verzorgd uit. Ik had acuut grote empathie voor de drie studenten!

Helaas was er ook slecht nieuws… Om te beginnen was de probleemstelling vaak niet helder en de oplossingsrichting al helemaal niet. Hoezo moet er een nieuw hypermodern systeem komen waar medewerkers onderling kunnen chatten en kunnen doorgeven hoe ze zich voelen als blijkt dat het bij de rekrutering van de medewerkers niet goed gaat?? Hoezo wordt gedacht dat de kosten voor de aanschaf van een derde busje gedekt kunnen worden door het thuisbezorgen van boodschappen?? In de verslagen merkte ik dat de studenten (nog) niet capabel zijn om tot de kern te komen. Er worden oplossingen aangedragen die werkelijk niets te maken hebben met het probleem. Ook worden de gevolgen van de oplossingen nauwelijks overzien. Ik vond het soms zelfs pijnlijk om te zien hoe de studenten zich tot het eind worstelden door vooral heel hard te werken.

Maar wat is hier nu het probleem? Enerzijds merk ik dat de studenten vaak niet voor vol worden aangezien door de opdrachtgever. Hoe kan er nu een onderbouwd verhaal gemaakt worden als er geen informatie gegeven wordt? De studenten zijn vaak al lang blij met een afstudeerplaats, dus voelen zich niet in de positie om door te zagen. Gemiste kans voor beide partijen!

Hiernaast speelt er nog iets anders. De studenten missen ervaring om vanuit een helikopterview te kijken naar het probleem en de oplossing. Ze laten commerciële kansen onbenut en vallen te snel voor snelle oplossingen zoals bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe digitale tools. Jammer genoeg worden ze door de opdrachtgever, maar ook door de docenten vanuit Avans, onvoldoende begeleid om tot een gedegen oplossing te komen. Hieruit blijkt maar weer dat praktijkervaring van onschatbare waarde is. Dus hierbij de gouden tip voor werkgevers; denk bij een open vacature eens aan een professional met een aantal jaren ervaring op de teller!