28 grams of happiness

Dutch Design Week

Eindhoven

25 oktober 2018

Kunnen we onszelf gelukkiger en slimmer eten?

Waarom vinden we bepaalde soorten voedsel (chocolade…) lekker? Klopt het dat gezonde voeding ons gelukkiger maakt? En als dat zo zou zijn, hoe kunnen we gezonde voeding dan nog beter laten smaken? En kan depressie veroorzaakt worden door onbalans in de darmflora? En wat doet voeding met onze hersenen?

Katinka Versendaal van Fooddesign studio The Eatelier heeft samen met Pepijn Meijers, de chef van Pippens, een onderzoek gedaan naar de effecten van voeding. Op basis hiervan is speciaal voor de DDW een menu samengesteld dat werd geserveerd in een pop-up restaurant op Sectie-C. De inrichting van het restaurant is samengesteld door Justine Kontou zodat ook de omgeving bijdraagt aan het totale plaatje. We zaten met 28 gasten aan één lange tafel. Ik had het geluk dat ik naast hele leuke gasten zat, dus dat was in ieder geval geslaagd.

Het onderzoek, en dus ook het menu, bestond uit drie onderdelen:

  1. 1. Sensorial experience
  2. Een gepersonaliseerde amuse afgestemd op je vitaliteitsdoel (o.a. meer energie, alertheid, oppeppen van het immuunsysteem, etc) en op je voorkeur voor smaak, geur en textuur. Om tot de samenstelling te komen wordt gebruik gemaakt van IBM Watson, een cognitief computersysteem. Dit systeem is gevoed met data uit onderzoeken, recepten, kookboeken, foodpairing algoritmes en andere bronnen. Op basis van voorgestelde ingrediënten door Watson en persoonlijke voorkeuren van de gast bepaalt de chef welke technieken toegepast worden om zo tot jouw persoonlijke amuse te komen. Echt fantastisch, hier werd ik dus al heel blij van!
  3. Ik ben ervan overtuigd dat we dit in de toekomst vaker zullen zien. Doordat er meer data beschikbaar komt, bewegen gezondheidszorg en voeding dichter naar elkaar. Hierdoor worden maaltijden gepersonaliseerd op basis van smaak, behoeften en gezondheid.

  4. 2 Mental impact – brainfoods
  5. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de enige natuurlijke en onbewerkte voeding is  met een 50:50 ratio van vet en suiker. Deze ratio wordt veel gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen omdat we hier een aangeboren voorkeur voor hebben. Daarom kunnen we dus chocolade en ijs zo moeilijk weerstaan! En wist je dat we een dubbele dosis dopamine aanmaken als we roken tijdens het eten van kaas? Een gerechtje met instant gerookte kaas zorgde bij mij in ieder geval voor de aanmaak van het gelukshormoon! Dat een glas rode wijn (Cabernet Sauvignon) zorgt voor extra alertheid had ik niet aan zien komen. Blijkbaar zorgen de flavonoïden voor extra bloedtoevoer naar de hersenen.

  6. 3. Physical impact – gutfoods
  7. Een gezonde darmflora zorgt voor een goede gezondheid. Probiotische voeding zorgt ervoor dat we goede bacteriën binnenkrijgen. Witlof is overigens het voedingsmiddel met de hoogste concentratie probiotica.  Gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, yoghurt en misosoep zorgt ook voor de aanmaak van probiotica. En ik maar denken dat in wit voedsel heel weinig goede stoffen zaten! Weer wat geleerd dus. Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en vezels. Deze komen vaak voor in groenten en fruit en zorgen ervoor dat ziekteverwekkende bacteriën op afstand gehouden worden. Inuline valt onder de prebiotica en komt veel voor in uien. Inuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet verhoogt en dat er niet te veel vetten worden aangemaakt. Uien staan bij mij dus vanaf nu vaker op het menu!

Ik heb genoten van het mooie menu. Vooral trouwens van de uitleg van Katinka Versendaal. Wat een leuke vrouw is dat! Super getalenteerd om een verhaal over te brengen bomvol inhoud. Ik heb veel geleerd vanmiddag, ben geïnspireerd over de mogelijkheden van voeding en ben overtuigd dat dit bijdraagt aan geluk. Ik had in ieder geval een hele mooie en gelukkige dag!

Mocht je DDW18 gemist hebben, dan kun je alles nog eens nalezen. Katinka heeft namelijk een boek uitgebracht over de relatie tussen onze gemoedstoestand en wat we eten. Het is online te bestellen is natuurlijk getiteld '28 grams of happiness'.