Future Shopping Experience

Dutch Design Week / BZTRS

Eindhoven

24 oktober 2018

Hoe ziet mijn shop ervaring eruit in 2030?

Krijg ik in de toekomst maandelijks de nieuwste fashion items, afgestemd op mijn voorkeuren en in de juiste maat thuis gestuurd? En geldt dit ook voor een gepersonaliseerde maaltijdbox? Gaan we weer meer naar de markt voor vers fruit, of komt de boer aan huis? Wat vinden we nu belangrijker: lokaal geproduceerd, of is toch dat wat we van ver halen lekkerder? Of wordt de keus voor ons gemaakt? Misschien op basis van algoritmes en vele andere data?

Hoe shoppen we in de toekomst? BZTRS Agency organiseerde tijdens de DDW een interactief seminar om nieuwe shop ervaringen te bedenken en ontwerpen. Met design thinking en ‘reframing’ methodes werd gekeken naar het retail landschap van 2030.

We begonnen met een aantal bouwblokken, oftewel ‘context factors’. Deze factors kunnen een vaste status hebben, of onderhevig zijn aan verandering zoals ontwikkelingen en trends. Een aantal waren er al voorbereid, het was aan ons om ze aan te vullen. Bijvoorbeeld de verstedelijking, toename van online shopping, het tijgerprintje, gebruik van data, duurzaamheid en de deelmaatschappij.

Nadat we met onze groep een keus hadden gemaakt voor een aantal context factors en deze hadden geclusterd kregen we al snel een aantal inzichten waarmee we aan de slag gingen. Onze groep bestond trouwens uit een paar mannelijke jonge UX designers en een paar vrouwelijke marketeers. Binnen de kortste keren was er een nieuw concept geboren in onze groep:

Een supermarkt waar gekookt kan worden voor en door iedereen!!!

De aanleiding was de irritatie dat het vaak lastig is om boodschappen te doen en thuis voor één persoon te koken. Veel verpakkingen bevatten namelijk teveel ingrediënten voor één persoon met veel verspilling tot gevolg. Bovendien is het ongezellig om alleen te koken en te eten. En we voorzien in de toekomst steeds meer éénpersoonshuishoudens en woningen waar niet eens een volledig ingerichte keuken aanwezig is.

Wij zien dus een supermarkt waar je met zojuist gekochte verse ingrediënten aan diverse kookeilanden kunt koken, een beetje zoals bij de Japanner. Je kunt zelf gasten uitnodigen om mee te eten, maar passanten kunnen ook aansluiten als ze willen. Dus ook eenzame jongeren en ouderen zijn van harte welkom. Alle mee-eters betalen mee voor de ingrediënten die zojuist zijn gekocht in de supermarkt.

Met deze oplossing vullen we de leegkomende vierkante meters in de bestaande supermarkten. Veel producten worden in de toekomst toch online gekocht, dus die meters keukenrollen, schoonmaakmiddel en kratten bier komen binnen de kortste keren vrij. Ook wordt de sociale behoefte ingevuld. Mensen verbinden door samen te koken en te eten zien wij helemaal zitten. En misschien wel de belangrijkste reden voor de retailer: het wordt weer druk op de winkelvloer. En de geuren van de verschillende keukens zorgen voor inspiratie bij de winkelende bezoekers en resulteren in volle winkelmandjes!

Praktisch zitten er misschien nog wat gaten in het concept, maar met een beetje creativiteit moet het lukken. Ik zie het helemaal gebeuren, zelfs jaren voordat het 2030 is!

Dank BZTRS , en vooral Fabienne van Leiden voor de perfecte organisatie en de leuke middag!