Welvaarts Demo Dag

Welvaarts Demo Dag

's-Hertogenbosch

21 juni 2018

Authentiek

Plat liggend in een ziekenhuisbed met een hernia had mijn vader 40 jaar geleden zijn ‘Eureka’-moment. Hij kon namelijk de zware zakken melkpoeder niet meer opgetild krijgen om ze in een ketel te gooien zodat het met toevoeging van water mengde tot voer voor zijn kalfjes. Waarom kon dat niet geautomatiseerd worden? Het idee voor een kalvermelkautomaat was geboren.

Door heel goed te luisteren naar de behoefte van zijn klanten, en natuurlijk zijn eigen ervaring volgde later de veewegers. Zo konden boeren zelf het gewicht van hun vee bijhouden. Dit begon natuurlijk klein, maar groeide uit tot een bedrijf gespecialiseerd in mobiel wegen van vee, maar ook van landbouwplastic en maïs. Steeds vaker werd de weegoplossing geïntegreerd in vrachtwagens.

Door niet blind te staren op de agrarische sector maar met een open vizier naar ontwikkelingen in de markt te kijken verlegde het bedrijf haar koers. Nieuw beleid en ontwikkelingen in de afvalsector maakte het interessant om afval te wegen. Deze nieuwe propositie heeft het bedrijf uiteindelijk laten groeien tot de marktleider op het gebied van mobiel wegen.

Mijn hele leven wordt er thuis aan de keukentafel gesproken over ‘de zaak’. Mijn moeder werkte altijd mee in het bedrijf, dus was nauw betrokken. Het bedrijfspand stond achter ons huis, dus ik kende ook al het personeel en poetste in het weekend de kantoren en de kantine. Inmiddels is het bedrijf verhuisd naar Den Bosch, overgenomen door mijn broer en ben ik er de afgelopen 20 jaar nauwelijks meer geweest. Tot afgelopen jaar. Mijn broer vroeg me om mee te denken met het 40-jarig bestaan van het bedrijf. Mijn ouders zijn allebei 75 en nog altijd graag op de hoogte, maar niet meer echt actief in de onderneming. Een mooie kans dus om dit jubileum samen te vieren.

Maar wat is de basis? Wat is het doel? Waar staat Welvaarts Weegsystemen voor? Voor wie dan? Simpele vragen, maar nooit echt de tijd voor genomen, het ging toch goed zo? Bescheidenheid is natuurlijk een mooie eigenschap, maar ik was gewend wat meer werk te maken van positionering en communicatie. En ik had de opdracht voor een feestje, dus dat zou er komen ook!

Het resultaat was een hele mooie Welvaarts Demo Dag. Ik vind het moeilijk om aan te geven wat het meest bijzonder was. De hele mooie persoonlijke woorden op het podium van mijn broer, zijn gezin en onze trotse ouders? Of het trotse team van medewerkers die allemaal keihard hebben gewerkt om de dag tot een succes te maken? Of de bedrijfsfilm die laat zien waar het bedrijf voor staat? Of de klanten die uit het hele land aanwezig waren en velen die hun bijdrage hadden geleverd door een vrachtauto ter beschikking te stellen? In ieder geval was het authentiek, het was echt, er was iets magisch, het klopte, we hadden het samen gedaan!

Trots, trots en trots!


En natuurlijk dank aan de personen/bedrijven die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt: