Groentenpakket

Herenboeren Wilhelminapark

Boxtel

21 juli 2018

Schuilt in mij een herenboerin...?

Om te beginnen een korte uitleg van het concept; ‘samen duurzaam voedsel produceren’, dat is waar de herenboeren voor staan. Zij hebben de regie over de productie van hun eten herpakt. En wie zijn dat dan? Gewoon mensen zoals jij en ik die denken dat het anders kan. In Boxtel zijn een kleine 200 gezinnen mede eigenaar. Wekelijks ontvangen zij een deel van de oogst en als ze willen, dan helpen ze mee op het land. Eén professionele boer heeft de regie over het kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Op een Herenboerderij. Waarom? Gewoon, omdat het kan.

Een vriendin is herenboerin en tijdens haar vakantie mocht ik haar pakket ophalen. Ze had een pakket voor één mond (overigens een term waar ik van gruwel, noem het dan gewoon voor één persoon!). Ik had onze zoon meegenomen, dat koste wat overreding maar na mijn preek over herenboeren, boerderij en zo ging hij mee. Wat bleek…geen boerderij te bekennen! En ook geen boer trouwens!

Er was wel een primitief uitgiftepunt met twee enthousiaste vrijwilligers. De oogst was royaal deze zomerperiode, dus de zelf meegenomen tassen werden goed gevuld met bindsla, courgette, komkommer, venkel en spitskool. Een week later was het aanbod deels weer anders, namelijk doperwten, broccoli, Chinese kool, maar ook weer courgette, sla en komkommer. De producten waren duidelijk anders dan hoe je ze aantreft in de supermarkt. Beetje zanderig en veel groter, vaak ook door buitenste bladeren die ‘normaal’ vaak op het land achterblijven, maar ook anders van kleur. De broccoli was al een beetje geel, de sla was donkergroen, de peulen van de doperwten waren al licht gedroogd. Werk van de zon natuurlijk, maar in de supermarkt was ik er waarschijnlijk aan voorbij gelopen. Thuis heb ik er overigens heerlijke gerechten mee gemaakt. Vooral de bindsla was heerlijk, en ik vond het ook leuk om op zoek te gaan naar gerechten om de producten in te verwerken. Ik eet namelijk niet dagelijks spitskool en venkel.

Maar wat vond ik er nou van? Schuilt in mij ook een herenboerin? Ik moet helaas bekennen dat ik niet geschikt ben. Ik vond het wel heel leuk om te merken dat ik bewuster omging met de duurzame groenten. Maar daar zat ook meteen mijn valkuil. Het pakket met de auto ophalen is niet echt duurzaam. Heel lang wassen tot al het zand en insecten verdwenen zijn ook niet. En een deel weggooien omdat het er toch niet van kwam om zoveel groenten te verwerken deze weken al helemaal niet. Gelukkig hebben we een paardje (Marietje) die heel blij werd van de duurzame groente.

Ik vind het initiatief super, ik denk namelijk ook dat ons voedselsysteem anders kan. Maar de uitvoering blijkt helaas toch lastiger dan gedacht.


Ik heb nog wel wat tips trouwens voor de Herenboeren: misschien wat bewaaradvies delen op de site, en wat suggesties voor recepten? Of tips voor het inmaken van de oogst? Of maandelijks een markt met andere regionale producenten zoals honing, aardbeien, asperges, brood, bier, wijn en zelfs bloemen? Of misschien toch een thuisbezorgservice?