DDDME

SAS

Huizen

20 september 2018

De wondere wereld van Digital Marketing

Vandaag was een feestje; om te beginnen een hele mooie locatie, namelijk het kantoor van SAS op een prachtig landgoed in Huizen. Ook was het een kleine reünie van oud-bestuursleden van de club Online Marketing binnen het NIMA, altijd gezellig! En waar het toch vooral om ging waren de presentaties. Hierbij de twee die mij het meest hebben geïnspireerd:


Dashmote

Oprichter en wonderkind Dennis Tan gaf een hele mooie uitleg over ‘the internet of eyes’. Zijn bedrijf heeft als missie om door middel van herkenning van visuele data tot heldere inzichten te komen, bijvoorbeeld trend analyses. Volgens Dennis is 90% van de data die door ons brein wordt verwerkt visueel. En iedere minuut komt en een grote hoeveelheid visuele data beschikbaar, denk maar aan beelden die gemaakt worden door drones, veiligheidscamera’s, satellieten, MRI scanners en mobiele telefoons. Deze data wordt nu al toegepast in verschillende sectoren en heeft al gezorgd voor disruptieve business modellen, denk maar aan de zelfrijdende auto’s, kassaloze supermarkten en vele apps waarmee je bijvoorbeeld kunt zien hoe een nieuw kapsel past bij je gezicht. Volgens hem zijn de mogelijkheden van visuele data eindeloos. In opdracht heeft hij al verschillende trends inzichtelijk gemaakt. Bijvoorbeeld de laatste hairstyling trends, onmisbare info als je verantwoordelijk bent voor de productie van krul- of stijltangen. Of de laatste trends op het gebied van snijbloemen, zowel de kleur als de soort bloem kan super snel worden geanalyseerd. Interessante gegevens voor de sierteeltsector!

Foodreporter

Bidfood, voorheen DeliXL, heeft grote ambitie om te groeien in de horeca. Door op een hele eenvoudige en aansprekende manier gebruik te maken van ‘digital’ hebben ze een nieuw platform gecreëerd. Ze hebben heel slim ingespeeld op de trend dat chefs steeds zichtbaarder worden. Ze komen steeds vaker achter hun fornuis vandaan om hun gasten te begroeten, gesloten keukens worden open keukens, en de hoeveelheid kookprogramma’s op TV zijn niet meer bij te houden. Foodreporter heeft korte laagdrempelige filmpjes gemaakt van verschillende chefs. Natuurlijk vooral de bijzondere chefs; die met één of meerdere sterren, die met een bijzondere filosofie of die met een bijzonder levensverhaal of een minimum aan tatoeages! Door deze chefs hun persoonlijke verhaal te laten vertellen en deze te posten op verschillende social kanalen voelden de chefs zich erkend met een toename in reserveringen als gevolg. Inmiddels wordt het platform van Foodreporter ook gebruikt om keukenpersoneel aan te trekken en als marktplaats voor tweedehands keukenapparatuur. En dit heeft dan weer geleid tot een flinke groei in marktaandeel van Bidfood in de horeca. Een mooi voorbeeld van een win-win situatie voor alle partijen door gebruik te maken van digital marketing!