Eiwittransitie

HAS

's-Hertogenbosch

18 september 2018

Groene revolutie

Eiwittransistie in voeding, dat is waar het vandaag om ging bij de HAS bij de inaugurele rede van Dr. Ir. F. (Fred) van de Velde. Inmiddels is het geen punt van discussie meer dat de transitie naar groene eiwitten zich aandient. Ook weten we dat deze al is ingetreden, kijk maar naar het vegan schap bij alle supers. De vraag is alleen hoe we de hele bevolking nog veel vaker aan de groene eiwitten kunnen krijgen. Het aanbod is hier nu nog de beperkende factor. Maar de onwetendheid van de consument speelt ook een rol.

Volgens de wetenschap heeft een gezond voedingspatroon een balans van 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten. De organisatie ‘Green Protein Alliance’ heeft het doel gesteld voor 2030 om een balans 50 vs 50% te halen. Om dit in perspectief te plaatsen hierbij de cijfers van 2012 in Nederland: 35% plantaardig en 65% dierlijk! Hier valt dus nog wel wat verbetering te behalen de komende jaren. Een leuk feitje is trouwens dat we in 1965 voor het laatst leefden volgens de balans 50 vs 50%. Sinds dat jaar zijn we steeds meer vlees en minder groenten gaan eten.

Er is ook goed nieuws. We hoeven namelijk niet meer plantaardige eiwitten te eten dan we nu al doen. Dus het schrikbeeld van bergen sla, boontjes en andere groenten op ons bord is niet gegrond. We eten nu namelijk veel te veel eiwitten. De oplossing zou dus kunnen bestaan uit het minderen van dierlijke eiwitten en het in stand houden van de hoeveelheid plantaardige eiwitten. Maar dan moeten we dus wel allemaal op dieet.

Binnen het lectoraat wordt gekeken naar wat er technologisch mogelijk is. Een mooi voorbeeld hiervan is het PULSE project waarbij studenten een romige likeur hebben gemaakt zonder dierlijke eiwitten te gebruiken. Door erwten op een bepaalde manier te verwerken hebben ze de structuur, mondgevoel, kleur en smaak van room heel goed weten te benaderen. Ook wordt er aandacht gegeven aan hoe de consument verleid kan worden vaker voor plantaardig eiwit te kiezen. Ik was totaal verrast door de alternatieven voor koemelk, en dan vooral door de voedingswaarden hiervan. Rijstmelk, havermelk, amandelmelk en kokosmelk bevatten nauwelijks eiwitten, maar staan wel stijf van de suikers/koolhydraten. Deze horen dus eigenlijk thuis tussen de Cola en de Fanta.

Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen van het lectoraat. Het is wat mij betreft dan ook hoog nodig dat op het vlak van voorlichting én op het gebied van productontwikkeling nog veel te winnen valt. Ik kan niet wachten tot de volgende HAS Food Experience waar de studenten hun bevindingen presenteren!