Workshop Design Thinking

Dutch Design Week

Essense

Eindhoven

27 oktober 2017

Op naar een sustainable lifestyle

Ik moet eerlijk bekennen dat het niet meevalt om wijs te worden uit de programmering van de DDW. Er is zo veel te doen, op zo veel verschillende locaties en momenten. Maar deze keer heb ik me niet laten ontmoedigen door het overweldigende aanbod. Tijdens mijn online zoektocht vooraf stuitte ik op een workshop ‘Design Thinking’ van Essense. Nu had ik al enige ervaring met deze methode, maar toch wilde ik hier meer van weten omdat het een soort magische techniek is. Enerzijds is het gewoon een soort van ‘omdenken’, maar het proces om zover te komen is altijd verrassend, net als de uitkomsten trouwens!

De groep deelnemers was redelijk beperkt, ongeveer 20 personen, en heel internationaal. De opdracht was een service te ontwerpen om mensen te helpen om thuis energie te besparen. De inleiding bestond uit een aantal onderzoeksgegevens. Bijvoorbeeld de cijfers over de houding van de gemiddelde Nederlander met betrekking tot een duurzaam leven en de eigen verantwoordelijkheid hierbij. 13% blijken promoters, 16% participants en 23% aspirants. De rest heeft geen mening of is tegen. Bij onze opdracht richten we ons vooral op de aspirants.

Vanuit een persona hebben we gekeken naar haar ‘self’, ‘life’ en ‘state’ en vervolgens naar het gedrag dat hieruit voortvloeit. Hierna hebben we besproken op welke gebieden er bespaard kan worden (op apparaten, verlichting of verwarming) en hoe dat dit zou kunnen (minder gebruiken, efficiënter gebruik of niet gebruiken). De bedoeling was om hier heel vrij te denken, alles is nog mogelijk in dit stadium. Hierna werden de opties getoetst aan de hand van ‘barriers’ en ‘drivers’. Hierdoor ontstond vanzelf een selectie van de beste oplossingen. De meest aansprekende oplossing werd vervolgens weer ontrafeld naar ‘self’, ‘life’ en ‘state’, waarna een helder beeld ontstond van wat een oplossing zou kunnen zijn om energie te besparen in huis.

In ons geval werd het een challenge waarbij ons persona door middel van een app kon zien hoeveel anderen in haar omgeving al bespaard hebben. Nu is deze oplossing niet wereldschokkend of origineel, maar sluit wel perfect aan bij onze doelgroep. Namelijk onbewust van hoe groot besparingen kunnen zijn bij kleine aanpassingen (TV op stand-by, gloeilamp vervangen door LED in de buitenlamp die de hele nacht blijft branden, iets korter douchen). Ook is deze doelgroep erg gevoelig voor groepsdruk en daardoor druk op social media om de mooie kanten van het leven en successen te delen.

Ik vond het bijzonder hoe Ingrid Wendel en Katja Leuschner van Essense deze sessie in een hele korte tijd met een groep mensen die elkaar niet kenden, en geen ervaring hadden met het onderwerp én met de methode, tot vernieuwende inzichten konden komen. Mijn take-away is in ieder geval om thuis ook wat meer te letten op het energieverbruik. En nog veel belangrijker; om niet te snel met een oplossing te komen, maar eerst even de ruimte te pakken om vrij te denken en te verdiepen in de doelgroep. En dan natuurlijk niet alleen kijken naar de uitkomsten van een enquête vol met suggestieve vragen die bevestiging geven dat het management toch weer gelijk heeft, zodat er doorgegaan kan worden met de huidige koers!