Restaurant Circl

Dutch Agri Food Week

Amsterdam

27 oktober 2017

Wel eens circulair gegeten?

Ik wist niet eens dat het bestond. Totdat ik te gast was bij Circl op de Zuidas.

Maar eerst even over de Zuidas. Ik was hier al een lange tijd niet meer geweest, en was diep onder de indruk van de transitie. Het is niet alleen een mierennest met veel te veel hoge kantoorgebouwen en hippe carrier tijgers, maar het is een soort mini-stad in Amsterdam. Met een heel groot horeca aanbod. Het wemelt van de hippe coffee bars en zaakjes waar je terecht kunt voor een gezonde lunch, lees sla. Er is dus ook geen fast-food keten te bekennen. Op deze manier wordt de consument dus enorm gestuurd in zijn keuze, en op deze manier lijkt me daar helemaal niets mis mee.

Maar ik kwam voor Circl. Het restaurant is een initiatief van ABN-Amro en is sinds september open. Het pand is nieuw, modern en uitnodigend door de grote glazen pui. Het is circulair gebouwd met regionale materialen die hergebruikt zijn. De isolatie is bijvoorbeeld van duizenden oude spijkerbroeken. De chef, Rudolf Brand, kookt met zo min mogelijk energie. Dat wil zeggen dat hij met duurzame kooktechnieken werkt zoals fermenteren en wekken. Vanzelfsprekend gebruikt hij zo veel mogelijk regionale producten van het seizoen. Doordat de opening net na de zomeroogst was gepland zijn de ingrediënten nu helaas nog beperkt.

De vraag is dus: heb ik lekker gegeten? Mwah… Het was een beetje vlak en kleurloos, maar het werd goedgemaakt door het verhaal. Doordat de chef zich uit idealisme beperkingen oplegt en toch iets moois en lekkers weet klaar te maken vind ik mooi. Ik verwacht wel dat het een moeilijke winter wordt als er alleen wordt gekookt met seizoensproducten, maar ik vertrouw op de creativiteit van de chef. Volgens hem is het namelijk de grote vraag of het publiek van de Zuidas geïnteresseerd is in het concept. Volgens hem heeft de gemiddelde yup (te) weinig interesse in duurzaamheid. En dat statement is bij mij blijven hangen. Ik hoop echt dat Circl het waar kan maken en dat ze niet hun tijd te ver vooruit zijn.